Surgical Navigation

Surgical navigation

Eén van de grote pijlers voor het genezen van kankerpatiënten is chirurgie. Hierbij is het belangrijk dat de ziekte zich alleen lokaal bevindt en radicaal verwijderd wordt. Radicale chirurgie wordt vaak beperkt door omliggende gezonde weefsels, waardoor er een optimale balans gevonden moet worden tussen genezing en bijwerkingen.

Bij navigatie chirurgie worden preoperatieve anatomische scans gebruikt voor inzicht en oriëntatie van de chirurg tijdens de operatie. Met behulp van een tracking systeem worden de preoperatieve scans gekoppeld aan de anatomische situatie tijdens de operatie
Navigatie chirurgie wordt voornamelijk toegepast bij operaties in een rigide omgeving, zoals binnen de schedel en in de voorhoofdsholten. Hierbij verandert de anatomie van de patiënt tijdens de operatie minimaal ten opzichte van de preoperatieve beeldvorming.

Recent is het klinische implementatie team image-guided-surgery gestart om nieuwe technieken ontwikkeld binnen de research groep of vanuit de industrie snel toe te kunnen passen in de kliniek. Dit team bestaat uit een promovenda, twee postdocs (een medisch fysicus en een technisch geneeskundige) en een datamanager. Er zal veel interactie en samenwerking zijn met dit team om zo op een eenvoudige manier met de nieuwe technieken de kliniek in de komen en tegelijkertijd ook zorgvuldig te monitoren wat de effecten zijn voor de gebruikers en de patiënt na de introductie van deze technieken.

Doel
Binnen dit dynamische project zijn veel deel-projecten te onderscheiden, zoals implantatie van sensoren, toevoegen – of vervangen – van intra-operatieve beeldvorming in het proces, meten van navigatie nauwkeurigheid in vivo, een feasibility en safety studie met de gebruikte apparatuur, gebruik van augmented reality voor de laparoscoop, etc. In overleg met jou zullen we samen een geschikte opdracht kiezen die past in het framework van de M2/M3 stages.

Duration: 10/40 weeks (M2/M3)

Start date: a.s.a.p.


This site uses cookies

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website.